Софийската градска прокуратура извършва проверка на дейността на Български пощи по

...
Софийската градска прокуратура извършва проверка на дейността на Български пощи по
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява дейността на Български пощи

Софийската градска прокуратура извършва инспекция на активността на " Български пощи " по сигнал за длъжностни и компютърни закононарушения във връзка непозволен достъп до осведомителната система на сдружението, постъпил от електронна медия. Това оповестяват от пресцентъра на държавното обвиняване. 

Прокуратурата е изискала информация от ДАНС, ГДБОП, ГДНП и Столична дирекция на вътрешните работи дали правят инспекция за хакерската офанзива против " Български пощи ". Указано е след привършване на инспекциите материалите да се изпратят в Софийската градска прокуратура по подготвеност.

От " Български пощи " е изискана и информация какъв е редът за погашение на пенсии след настъпилия срив в осведомителната система, излиза наяве от известието. 

Прокуратурата за пръв път оповестява, че прави инспекция по случая с хакерската офанзива против " Български пощи "  отпреди месец, а основният прокурор Иван Гешев разяснява:  " Колегите, както всеки различен път, ще си свършат работата. Ако е належащо - ще разпитат съответните министри, длъжностни лица от " Български пощи. "

На тези му думи по-късно Лена Бориславова, шеф на кабинета на премиера Кирил Петков и представител на държавното управление, отговори, представена от bTV:

„ Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за българската прокуратура в този мандат на държавното управление. Отново ще сме подготвени да спомагаме по всевъзможен метод за откриване на всевъзможни офанзиви, проблеми и престъпност “.

На 16 април системите на „ Български пощи “ бяха изумени от хакерска офанзива, а това попречва изпращането и приемането на колета, заплащането на сметки и забави изплащането на пенсии и великденски надбавки. В резултат на масивната атака над 300 компютъра на пощите се оказаха  " в тотална нередовност. "  

Няколко седмици по-късно бе заменено и цялото управление на " Български пощи ", а като причина за това бе посочено участието на мениджърите в " систематичното и последователно водене на държавното дружество към банкрут ", сподели тогава вицепремиерът Калина Константинова. По-рано тази седмица тя съобщи, че  Агенция " Държавна финансова ревизия " е разкрила над 30 нарушавания в ръководството на " Български пощи " ЕАД:

" Последната преоценка на парцелите е направена през 2001 година преди повече от 20 година И от този момент не са обновени цените по отношение на пазарните стойности на парцелите. Това от една страна е довело до ощетяване на бюджета от позиция на дължими налози. Базата в центъра на Пампорово е отдадена за 86 стотинки на квадратен метър или 2 лева на стая във висок сезон. Това, което е в моите пълномощия, е да сезирам съответните органи, да създадат дължимото и вероятното по закон, тъй че отговорните лица за положението на " Български пощи " все още да понесат своята отговорност ", разясни Константинова.

Предстои да разбере дали Прокуратурата ще извърши инспекция по този случай или ще ревизира единствено " Български пощи ", след като станаха обект на хакерска офанзива. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР